skip to Main Content

Alles over de verschillende voordelen van schilderijlijsten

Als je denkt aan een schilderij, dan denk je natuurlijk ook aan een schilderijlijst. Een lijst is natuurlijk een fijne toevoeging om je mooie kunstwerk een nog beter uiterlijk te geven, maar er zijn ook nog meer functies. Zo zal ik je in dit artikel vertellen wat een schilderijlijst is, welke voordelen er zijn en de verschillende toepassingen binnen het interieur. 

Wat is een schilderijlijst?
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn schilderijlijsten accessoires ontworpen om je schilderij of canvas een belangrijke plaats te geven. Deze lijsten voegen niet alleen mooie elementen toe aan het kunstwerk door de uitstraling te versterken, maar bieden ook een beschermende barrière tegen externe schade zoals stof, vocht en fysieke beschadigingen. Het gebruik van lijsten helpt bij het behoud van het kunstwerk op de lange termijn. Meestal worden deze lijsten gemaakt van hout of aluminium.  

Functies van schilderijlijsten

Zoals hierboven al benoemd is, is een lijst voor je kunstwerk bedoeld voor het beschermen en het mooier maken van zowel het schilderij als de woonkamer, maar een lijst kan op nog meer manieren gebruikt worden:

  1. Bescherming: een kunstwerk kan op meerdere manieren beschadigd worden, zoals bijvoorbeeld door waterschade, stootschade, temperatuurverschillen en stof en vuil. Wanneer er glas in de lijst zit, wordt het kunstwerk volledig vrijgehouden van stof en vuil. Daarnaast zorgt de lijst ervoor dat de temperatuur binnen de lijst grotendeels hetzelfde blijft en het kunstwerk beschermd wordt van de schommelingen in temperatuur aan de buitenkant door het aan- en uitzetten van de verwarming, voor als het kunstwerk in de woonkamer hangt bijvoorbeeld. Tot slot is het vaak gemaakt van stevig materiaal, waardoor het kunstwerk beter tegen een stootje kan. 
  2. Ondersteuning: om een kunstwerk beter te kunnen stabiliseren kan een lijst gebruikt worden om bijvoorbeeld te voorkomen dat een schilderij of een ander kunstwerk doorlekt of een verschil in temperatuur ervoor zorgt dat het vervormt.
  3. Definiëren van de ruimte: een schilderij kan ook als definiëring van een ruimte dienen. Zo kan het dienen als eerste oogopslag bij het binnenkomen van een ruimte en het zorgt ervoor dat de focus ligt op het kunstwerk.  
  4. Aanvullen: om het mooie artistieke ontwerp helemaal compleet te maken kan een lijst dienen als laatste aanvulling en een verlengstuk van de intentie van de kunstenaar.
  5. Restauratie: bij het restaureren van oudere stukken kunnen gedetailleerde lijsten helpen bij het behoud van de authenticiteit. Na de restauratie moet er ook weer een extra bescherming geplaatst worden om te voorkomen dat het kunstwerk in zeer snelle mate zal verkeren in de staat vóór restauratie.

 

Verschillende toepassingen binnen het interieur

    • Collage: wanneer er genoeg ruimte over is aan de muur kan een fotocollage gemaakt worden. Zo kun je dat doen door meerdere kunstwerken in te lijsten in verschillende lijsten. Daarnaast kan het ook door meerdere, vergelijkbare, schilderijen in lijsten te plaatsen en daar een mooi kunstwerk collage van te maken voor aan de muur. 
    • Eén lijst: mocht het idee van een collage je niet helemaal liggen, dan kan je er ook voor kiezen om één grote lijst op te hangen op een muur zodat deze kan dienen als echte eyecatcher. Dit zal ervoor zorgen dat de blikken meteen op het kunstwerk gericht zijn. 
  • Expositie: wanneer alle kunstwerken, foto’s op canvas en andere artistieke uitingen worden ingelijst door middel van verschillende soorten lijsten, kan er ook een expositie van gemaakt worden. Dit kan zijn in huis voor familie en vrienden, maar ook in een expositiezaal voor publiek. 

Kortom wordt hierboven beschreven dat een schilderijlijst normaliter gebruikt wordt ter bescherming van het kunstwerk, maar dat het echter ook nog op verschillende andere manieren gebruikt kan worden en zelfs op verschillende manieren toegepast kan worden binnen het interieur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top