skip to Main Content

Andere klokken soorten om te overwegen

klokIedereen is wel bekend met tafelklokken en wandklokken. Maar er zijn meer klokken soorten. In dit artikel bespreken we er een aantal die minder voor de hand liggen maar toch sfeer en stijl aan je woning kunnen toevoegen.

Projectieklok

Projectieklokken zijn meestal digitaal en bevatten een projector die een uitvergroot beeld van de tijd op een scherm of oppervlak weergeeft. Dit soort klokken wordt gebruikt aan de muur of het plafond. De cijfers van de projectieklokken zijn groot genoeg om gemakkelijk te kunnen lezen. Zij zijn ideaal voor slechtzienden die in hun slaapkamer of woonkamer de tijd willen aflezen.

De meeste projectieklokken hebben een batterij als reserve-energiebron, maar het projectielicht van het apparaat werkt alleen als het op een elektriciteitsvoorziening is aangesloten. Dat gezegd hebbende, kunt u draagbare projectieklokken op batterijen vinden die lijken op zaklampen en geen A.C. voeding nodig hebben.

Uitgelicht: https://www.klokkenconcurrent.nl/nextime-klok.html 

Koekoeksklok

Koekoeksklokken zijn een ander populair type klok gevonden in huizen. Deze klokken worden beschouwd als de leukste manier om de tijd af te lezen dankzij hun unieke kenmerken. In plaats van op de klok te kijken om de tijd te controleren, kan in plaats daarvan naar een koekoeksklok worden geluisterd. Zoals de naam al doet vermoeden, laat de klok een koekoeksvogel horen telkens wanneer de wijzerplaat het uur slaat.    

Een ander uniek en interessant kenmerk van de koekoeksklok is het kleine deurtje. Dit deurtje gaat automatisch open en de koekoeksvogel springt eruit. Het mechanisme van het apparaat is zo gemaakt dat de vogel eruit komt en er weer in gaat, afhankelijk van hoe laat het is. Als het bijvoorbeeld 10 uur ‘s morgens is, springt de vogel 10 keer in en uit. Sommige koekoeksklokken hebben een functie waarmee het geluid kan worden uitgezet. Zo wordt u niet gestoord door de roep van de vogel midden in de nacht.

De wijzerplaten op koekoeksklokken zijn meestal klein en gemarkeerd met Romeinse cijfers. Deze klokken kunnen een geweldig interieureigenschap of gespreksonderwerp zijn wanneer u gasten in de buurt heeft.

Scheepsklok, weerstation of maritieme klok

Maritieme of weerstationklokken zijn niet alleen een geweldig cadeau voor iedereen die van nautische thema’s houdt in hun boten, huizen of kantoren, maar ze stellen je ook in staat om de weersomstandigheden en luchtvochtigheid buiten in de gaten te houden. In plaats van drie aparte apparaten te kopen voor het meten van tijd, vochtigheid en weer, kunt u deze allemaal in één handig apparaat hebben.

Maritieme klokken beschikken over esthetisch aangename ontwerpen en zijn perfect voor degenen die genieten van het uiterlijk van deze unieke klokken in hun jachten, huizen, of kantoren.

Grootvaderklok

Als u op zoek bent naar een groot formaat en klassieke klok, dan is een staande klok of grootvaderklok de beste keuze. Grootvaderklokken zijn misschien wel de grootste en meest traditionele soorten klokken ter wereld. De meeste van deze klokken zijn vrijstaand en hoog met een slingermechanisme dat zich in de taille of toren van de klokkast bevindt.

Dit type slingeruurwerk kan tot 2,5 meter hoog zijn en wordt meestal aangetroffen in landhuizen of herenhuizen. Aangezien deze klokken een klassiek ontwerp hebben en mooi gemaakt zijn om functionele doeleinden te vervullen, kiezen veel mensen ervoor om het rustieke uiterlijk van hun huis te verbeteren. 

Tip: https://www.klokkenconcurrent.nl/klok/klok-met-tandwielen.html 

Deze klokken zijn meestal te vinden in antieke of vintage winkels en ze komen vaak met hoge prijskaartjes, afhankelijk van hun leeftijd.

De moderne staande klokken hebben meestal een levensduur van ongeveer 15 jaar voordat ze problemen met het interne mechanisme krijgen. Om ze in topconditie te houden, is het belangrijk om de mechanische onderdelen ongeveer om de 5 jaar te laten oliën.

Maar voordat u de taak op zich neemt om uw grootvaderklok te oliën, moet u weten dat een dergelijke klus in de handen van deskundigen moet worden overgelaten. Het proces van het oliën van dit uurwerk omvat een zorgvuldige verwijdering van de wijzerplaat en de wijzers van de voorste oscillator voordat een speciaal type olie wordt aangebracht dat de wrijving in de klok minimaliseert. Dus zoals u ziet is dit geen doe-het-zelf klus!    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top