skip to Main Content

Trend voor binnen en buiten: de plantenwand

plantenwandOnze natuurlijke behoefte aan planten/ groen is nog sterker aanwezig dan we wellicht zelf vermoeden. Uit onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van groen belangrijk is voor zowel kinderen als volwassenen. In groene woonwijken kunnen kinderen hun fantasie en energie beter kwijt, waardoor overgewicht -tot aan ADHD zelfs- minder vaak voorkomt. Groen nodigt uit om te betreden en om je goed te voelen. Groen vermindert stress en is een weldaad voor je zintuigen, kortom, het komt je hele mindset ten goede.

Groen in het kantoor

Bedrijven omarmen deze inzichten meer en meer, met groen-trendsetters als gemeentelijke instanties en corporaties voorop. Groen op het dak ter bevordering van een natuurlijke afwatering en -gedeeltelijk- groen op binnen- en buitenmuren doormiddel van een plantenwand.

Waarom kiezen kantoren voor groene plantenwanden?

Bedrijven, instellingen en ondernemingen is er niets aan gelegen om zich groen te profileren. Nu de maatschappelijke én mondiale tendens op ‘groen en duurzaam’ is georiënteerd, zijn groene (lees: planten) praktische uitvoeringen ontzettend van belang. Enerzijds betekent het een stuk duurzame profilering, anderzijds wordt groen daadwerkelijk erkend als van belang zijnde voor werknemers en bezoekers. Door de duidelijke toevoeging van groen laat de ondernemer zien duurzaamheid serieus te nemen.

Planten werken daadwerkelijk rustgevend, leveren zuurstof en geven een modernistisch pand een frisse, humanistische, natuurlijke uitstraling. Iedereen houdt van planten. Over kunst en smaak valt te twisten; over meer groen niet.

De Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser mocht kleurrijke panden afleveren, met zijn invalshoek omtrent groen, duurzaam en zijn visie op de (on)menselijkheid van grootstedelijke betonnen panden liep hij zijn tijd ver vooruit. Groen en panden dienen samen te komen en geen losstaande elementen van elkaar te zijn, naar zijn opinie. Hij zou vast de hedendaagse plantenwanden en mosdaken een goede stap voorwaarts hebben gevonden.

Plantenwanden thuis

Een plantenwand is precies het type wand wat naadloos aansluit bij onze groenbehoefte én ons gevoel voor zakelijke, rechte belijningen. Een plantenwand is immers netjes in rechthoeken en vierkanten in te richten. 

Je kunt de hele muur voorzien van planten, of juist kiezen voor een rechthoekige vlak, precies netjes boven een dressoir, eettafel, of om een eentonige muur smoel te geven. Welke planten je uitkiest kun je het beste overleggen met de leverancier. Je kunt een bonte schakering van planten kiezen, of juist voor een gestileerd aanzicht gaan van dezelfde plantensoort.

Verzorging

Is het verzorgen van een plantenwand ingewikkeld? En hoe moet dat dan? Planten hebben natuurlijk voldoende daglicht nodig om goed te kunnen groeien. Moet de plantenwand op een relatief donkere plaats komen, dan is er goede (speciaal afgestemde) verlichting verkrijgbaar voor een optimale plantengroei. De leverancier kan exact adviseren welke belichting eventueel noodzakelijk is. Deze belichting kan werken op een tijdschakelaar.

Ook voor het watergeven bestaat een adequate oplossing. Het betekent immers een behoorlijk opgave om een grootschalige binnen-plantenwand zelf te bewateren. Hiervoor is een slim irrigatiesysteem ontwikkelt wat water geven zeer eenvoudig maakt en wat flink tijdbesparend is. Informeer hiernaar bij de leverancier, deze kan de diverse type systeem plantenwanden met je doornemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top